Küklopsz / Cyclops
 

Valódi név: Scott Summers.
Egyéb ismert álnevei: Vézna (Slim), Véznah Dayspring (Slym Dayspring), 007-es mutáns (Mutate #007), Vörös Erik (Eric the Red).
Személyazonossága: Ismert.
Foglalkozása: a Xavier Felsőoktatási Intézet társigazgatója, kalandor, korábban diák és rádiós bemondó.
Születési helye: Anchorage, Alaszka.
Állampolgársága: az Amerika Egyesült Államok polgára, büntetlen előéletű
Családi állapota: özvegy (Jean Grey-Summers).
Ismert rokonai: Philip Summers (nagyapa), Deborah Summers (nagyanya), Cristopher Summers (Kalóz; édesapa), Katherine Anne Summers (édesanya, elhunyt), Alexander Summers (Plazma; öccs), Jack Winters (Gyémánt Jack; korábbi nevelőapa), Madelyne Pryor-Summers (Kobolkirálynő; első feleség, elhunyt), Jean Grey-Summers (Főnix / Phoenix; második feleség, elhunyt), Nathan Cristopher Charles Askani'Son Dayspring Summers (Kábel; fiú), Rachel Summers (Csodalány; alternatív idővonalbeli lány), Vyszály (a fia klónja, elhunyt), John Grey (após), Elaine Grey (anyós), Sarah Grey-Bailey (sógórnő, elhunyt), Aliya Jenskot (meny, elhunyt), Tyler Dayspring (Teremtés; unoka, elhunyt),
Csoporthoz tartozása: X-Men, korábban "Astonishing X-Men", X-Faktor.
Végzettsége: főiskolai diploma a Xavier Tehetséggondozó Iskolában, tudományos továbbképzés.

Története:

Scott Summers volt az elsőszülött Cristopher Summers őrnagy, az Egyesült Államok Légierejének berepülő pilótája és a felesége, Katherine két fia közül. Cristopher éppen hazafelé repült a családjával egy vakációról, amikor a bolygóközi Shi'ar Birodalom egy űrhajója megtámadta a gépüket. Katherine, hogy megmentse az életüket, kilökte Scottot és testvérét, Alexet a gépből az egyetlen használható ejtőernyővel. Scott fejsérülést szenvedett landolás közben, ami örökre megakadályozta őt mutáns erői irányításában.

Szüleik valószínűsíthető halála miatt a hatóságok elválasztották a két fiút. Alexet örökbe fogadták, de Scott egy évig feküdt kómában egy kórházban. A felépülés idejére egy árvaházban helyezték el a nebraskai Omahában, amelyet a háttérből későbbi ellensége, a gonosz genetikus Mr. Sinister irányított.

Tiniként Scott Jack Winters, a Gyémánt Jack néven ismert mutáns bűnöző gyámsága alá került. Miután Scottnak erős fejfájásai kezdtek jelentkezni, specialistához küldték, aki rájött, hogy a rubinkvarcból készült szemüveg segít a problémán. Nem sokkal azután Scott mutáns ereje először tört elő a szeméből irányíthatatlan optikai erőként. A roham lerombolt egy darut, ezáltal a súly a rémült tömegre esett. Scott életeket mentett egy másik lökéssel, amely elpusztította a tárgyat, de a nézők azt hitték, hogy meg akarja őket ölni és dühös tömegként gyűltek össze. Scott elmenekült, felszökve egy tehervonatra.

Winters fel akarta használni Scott újonnan felfedezett tehetségét a bűnözéshez, és lelkileg megalázta a fiatal fiút, amikor az végül szembeszállt vele. Azonban Scott megmutatkozó ereje felkeltette a mutáns telepata, Charles Xavier professzor figyelmét, aki összeállt Fred Duncan F.B.I. ügynökkel, hogy közösen megtalálják Scottot. Xavier megmentette a fiút Winters karmaiból és megnyerte őt, mint első tagját az X-Mennek, a fiatal mutánsok csapatának, akiket arra tanított, hogy az erőiket az ember-mutáns egyenlőség iránti harcban használják.

Küklopszként Scott lett az X-Men megbízott vezetője és bár született harctéri vezető volt, a szociális érzékei hiányoztak. Scott beleszeretett a csapattársába, Jean Grey-be, de tartózkodó viselkedése éveken át megakadályozta, hogy kimutassa az érzéseit iránta. Amikor Xavier többi eredeti újonca otthagyta a csapatot egy összecsapás után Krakoával, az élú szigettel, Küklopsz maradt az új csapat vezetője.

Hamarosan aztán a kozmikus lény, név szerint a Főnix Erő átvette Jean helyét. Amikor pedig öngyilkosságot követett el, Scott azt gondolván, hogy élete szerelme halott, elhagyta az X-Ment. A csapattól távol töltött idő alatt Scott megismerte a halászhajó kapitány Lee Forrestert, aki segített neki feldolgozni a bánatát. Végül is Scott visszatért az X-Menhez, miután megismerte Madelyne Pryor-t, azt a nőt, aki hihetetlen hasonmása volt Jean-nek. Nem tudván, hogy Madelyne Jean, egy Sinister által létrehozott klónja, Scott beleszeretett és hamarosan összeházasodtak. Madelyne terhes lett és fiút szült Scottnak, akit Nathan Cristophernek neveztek el.

Amikor a valódi Jean visszatért a mély kómából és Scott megtudta, hogy életben van, elhagyta a feleségét és a fiát és egyesült a többi eredeti X-Mennel, megalapítva egy új csapatot, az X-Faktort. New York City egy démoni inváziója alatt az X-Men és az X-Faktor együtt harcoltak a rendkívül erős és őrült Madelyne ellen. A megszállást megakadályozták, miután Madelyne elpusztult a Jeannel vívott harc során.

Később Apokalipszis, a mutáns hadúr megfertőzte a bébi Nathant egy techno-organikus vírussal. Hogy megmentse fia életét, Scott hagyta, hogy az Askani Klán egy tagja elvigye Nathant kétezer évvel előre a jövőbe, ahol a jóslatok szerint felszabadítja majd a Földet Apokalipszis karmaiból. Az X-Faktor hamarosan feloszlott és tagjai visszatértek az X-Men soraiba. Scott és régi szerelme, Jean összeházasodtak és a nászútjukon a lelkük az Askani Klán matriarkája által belekerült az időfolyamba. Megérkezve a jövőbe új testekben laktak és 20 évig nevelték Nathant. Amikor visszatértek a saját idejükbe és testükbe, Nathan a jövőben maradt és saját idejének legnagyobb hősévé, Kábellé érett.

Miután letartóztatták Xaviert azokért a bűnökért, amelyet a gonosz, szellemi lényként, "Onslaught"-ként követett el, Scott még egyszer elvállalta az X-Men vezetői szerepét. Nem sokkal ezután a kormány által támogatott "Zero Tolerance" program hatályba lépett és a hitvány Bástya elkapta az X-Ment. A mutánsok elpusztítására tett kísérlet részeként Bástya beültetett egy nanobombát Scott testébe. Az X-Men megszökött és Cecilia Reyes mutáns doktor megmentette Scott életét. Scott és Jean szabadságot vett ki az X-Mentől a felépülés idejére.

Nem sokkal a csapathoz való visszatérés után Scott és Jean ott találták magukat az Apokalipszis által kozmikus energiák megszerzése céljából összegyűjtött Tizenkettek között: olyan mutánsok csoportjában, akik képesek a saját fajuk sorsának meghatározására és amelynek soraiba tartozott Scott, Jean és Kábel is. Rákötötték őket egy gépre, amely elvezette hihetetlen energiáikat Apokalipszishoz, lehetővé téve számára, hogy egyesüljön az "X-Man"-ként ismert, idő által hányatott, erőteljes mutáns tini testével. Ahogy a csapattársai elestek körülötte, az erőtlen Scott megmentette "X-Man"-t és egyesült a leendő hódítóval, új gonosz lényt alkotva. Jean érzékelte Scott tudatát Apokalipszison belül és megakadályozta, hogy az X-Men elpusztítsa, habár a legtöbb csapattársa halottnak vélte. Csak Kábel és Jean nem volt hajlandó elhinni Scott halálát. Megvizsgálva a híreket a pár megtalálta őt Apokalipszis születési helyén Akkabában, Egyiptomban, azért küzdve, hogy visszaszerezze az elméjét a bűnöző agyából. Szerencsére Jean képes volt pszichésen kitépni Apokalipszis lényét Scott testéből a mentális erői segítségével,Kábel elpusztította saját telepatikus erőivel.

Scott a felépülés idejére távozott, közben találkozott és kibékült az apjával. Később visszatért az X-Menhez, de az egyesülése Apokalipszissal sokkal zordabb, még komolyabb személyiséggé tette, mint előtte bármikor. Ennek eredményeképpen sok személyes kapcsolata megromlott, beleértve a Jeannel való házasságát is. Scott tanácsot talált csapattársánál, Emma Frostnál és a pár szellemi viszonyt kezdett. Amikor Jean felfedezte Scott árulását, Scott otthagyta az X-Ment, hogy elrendezze az összevisszaságot, amivé az élete lett.

Miután a világ megtudta, hogy X Professzor mutáns, az iskoláját átkeresztelték Xavier Felsőoktatási Intézet névre és megnyitotta kapuit a nagy mutáns közösség előtt, új, fiatal tanulók tucatjait arra képezve és oktatva, hogyan birkózzanak meg bimbózó képességeikkel. A felesége halála után Scott elfoglalta az iskola társigazgatói helyét, oldalán új szerelmével, Emmával.

 
Fizikai leírás:
Magasság: 190 cm.
Súly: 88 kg.
Szemszín: Normálisan barna, vörösen izzik, amikor használja az erőit.
Hajszín: Barna.
Különleges ismertetőjelek: Nincsenek.
 
Erők és képességek:

Erőszint: Küklopsz olyan erős, mint egy vele egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű férfi, aki rendszeresen kemény testedzést végez.

Emberfeletti erők: Küklopsz képes egy hő nélküli, rubinvörös színű, óriási erejű sugarat kivetíeni a szeméből, mely interdimenzionális nyílásként működik a mi univerzumunk és egy másik között. Küklopsz teste folyamatosan szívja magába az őt körülvevő energiákat - mint pl. a napfényt - a környezetéből a teste sejtjeibe, ami képessé teszi őt megnyitni a nyílást. Küklopsz elméje létrehoz egy pszionikus pajzsot, amely összehangolja az erőkkel, amik fenntartják a rést. Mivel ez a pajzs körbeveszi a testét, automatikusan visszatolja a másik dimenzióbeli részeket a helyükre, amikor azok a testével ütköznek. Így a teste védett a részek hatásától és még a szemhéja vékony rétege is elég, hogy blokkolja az energia kibocsátást. A mesterséges rubin-kvarz szemüveg lencséi úgy vannak kialakítva, hogy ráhangolták a pszionikus pajzsra és hasonlóan védettek.

Küklopsz optikus lökésének szélessége az elméje pszionikus pajzsának ugyanolyan automatikus funkciója, mint a saját szemei fókuszáló képessége. Amikor Küklopsz fókuszál, a nyílás mérete változik és ez úgy működik, mint egy, a részecskék áramlását és a sugár relatív erejét irányító szelep. Küklopsz optikai lökésének csúcsát az általa viselt rostély beállítható hasítéka szabályozza. A sugár effektív lőtávolsága 2000 láb (kb. 640 méter) körül van.

Különleges korlátok: A fejsérülés következtében Küklopsz képtelen elzárni az optikai lökést az akaratával és állandóan viselnie kell a rubin-kvarc szemüveget, hogy a sugár blokkolva legyen.

 
Felszerelés:
A maszk, amit Küklopsz visel, hogy megakadályozza a véletlen lövést, por alakú rubin-kvarc kristályt tartalmaz. Egyesít két hosszirányban felszerelt lencsét, amelynek belső emelője egy folyamatosan változtatható méretű kimeneti nyílást biztosít. A fordított kagylóhéj mechanizmus miniatűr elektromos motorok kettős rendszerével működik. Biztonsági faktorként van egy állandó pozitív, rugalmas záró nyomás beépítve. A maszk maga nagy hatékonyságú műanyagból készült. Van egy nagy jelentőségű, ujj által irányított szabályzó mechanizmus a maszk mindkét oldalán és a normális irányítás a vékony mikrokapcsolókon át történik, amelyek mindkét kesztyű ujjvégeibe vannak beültetve.