Plazma / Havok
 

Valódi név: Alexander "Alex" Summers.
Egyéb ismert álnevei: Korábban X Mutáns, Koboldkirály.
Személyazonossága: Titkos.
Foglalkozása: Kalandor, korábban geofizika szakos egyetemi hallgató.
Születési helye: Honolulu, Hawaii.
Állampolgársága: U.S.A., büntetlen előélet.
Családi állapota: Egyedülálló.
Ismert rokonai: Christopher Summers (Kalóz, apa), Katherine Anne Summers (anya, halott), Philip Summers (nagyapa), Deborah Summers (nagyanya), Scott Summers (Küklopsz, báty), Andrew Blanding (nevelőapa), Mrs. Blanding (nevelőanya), Haley Blanding (mostohatestvér), Nathan Christopher Summers (Kábel, unokaöccs), Madelyne Pryor-Summers (ex-sogórnő, halott), Jean Grey-Summers (Főnix, sogórnő, halott), Tyler Dayspring (Teremtés, unokaöcs fia, halott), Vyszály (klón unokaöcs, halott), Rachel Summers (Csodalány, alternatív idővonalbeli unokahúg).
Csoporthoz tartozása: X-Men, korábban Hatos, X-Faktor, Testvériség, Genoshai Törvényőrök.
Végzettsége: Doktori diploma geofizikából, valamennyi doktori kutatás befejezve.

Története:
 Alexander Summers volt a fiatalabb Cristopher Summers őrnagy, a U.S. Légierő berepülő pilótája és a felesége, Katherine két fia közül. Amikor Alex fiatal volt, ő és a családja éppen hazafelé repült egy vakációról, amikor a repülőjük összeütközött a bolygóközi Shi'ar Birodalom egyik űrhajójával és a kis farepülő lángba borult. Az anyjuk, kilökte Scott-ot és testvérét, Alex-et a gépből az egyetlen használható ejtőernyővel, hogy ne essenek Shi'ar fogságba.

A két fiú korházi kezelésben részesült, hogy ellássák a földet érés közben elszenvedett sérüléseiket. Alex 2 hét múlva elhagyta a korházat és egy árvaházba került, Omaha-ban, Nebraska-ban, ami titokban a genetikus Mr. Sinister irányítása alatt állt. Alex-et hamarosan örökbe fogadta a Blanding család, akik fia, Todd egy autóbalesetben vesztette életét. A család azonban még nem tudta feldolgozni a veszteséget és úgy kezelték Alex-et, mintha ő volna Todd.

Sinister figyelemmel kisérte Alex sorsát, amíg a nevelőszüleinél élt. Amikor észlelte Alex erőinek felbolydulását, Sinister felbujtotta a helyi iskolai bandát -akik Todd balesetét is okozták- hogy támadják meg Alex-et. A rákövetkező stressz aztán Alex mutáns erőinek megmutatkozását okozta, és elégette a bandát agy plazmalökéssel. Sinister aztán belehelyezett egy genetikai zárat Alex-be, hogy megakadályozza erői kifejlődését.

Ennek eredményeképpen Alex nem ismerte meg mutáns képességeit, egészen a főiskolai diplomája megszerzéséig. Egy Ahmet Abdol nevű archeológia professzor felfedezett egy pszihikus kapcsolatot közte és Alex között. Mindketten rendelkeztek egy szunnyadó mutáns képességgel, amellyel elnyelték és átalakították a kozmikus sugarakat, azonban Alex teste ismeretlen módon leblokkolta Abdol ilyen irányú képességét. Abdol elrabolta Alex-et és egyiptomi laborjába vitte, ahol megtalálta a módját, hogy leárnyékolja Alex testét a környező kozmikus sugárzás elől, ezáltal lehetővé téve, hogy saját teste elérje rejtett lehetőségeit. Abdol átalakult az Élő Monolittá, egy hatalmas kozmikus erővel bíró mutánssá, akit az X-Men egy csatában legyőzött. Mivel képtelen volt a teste által sugározott erő szabályozására, Alex bemenekült az egyiptomi sivatagba.

Alexet hamarosan elkapta egy mutáns-vadász Őr robot és Larry Trask -Bolivar Trask, az Őrök kifejlesztőjének a fia- főhadiszállására vitte. Larry adta Alex-nek a Plazma nevet és egy olyan ruhát, amely mellkasi monitora jelezte a teste energiaszintjét. Az X-Men sietett Alex megmentésére, de az ezt követő, Őrökkel vívott csatában megsebesült és Dr. Karl Lykos-hoz került kezelésre. Lykos maga is mutáns volt, aki más mutánsok életenergiájával táplálkozott; amikor elszívta Alex energiáját, első alkalommal alakult át a "Sauron" nevű, hűllöszerű, repülő lénnyé.

Miután "Sauron"-t elpusztították, Alex visszatért New York-ba az X-Mennel, ahol csatlakozott testvéréhez a csapatban és elkezdte megtanulni az erői feletti uralmat. Végül elég gyakorlatot szerzett ebben, így képessé vált csak akkor kibocsátani, ha akarja és félelmetes ellenféllé vált a csatában.

Az X-Mennel töltött ideje alatt Alex beleszeretett csapattársába, Lorna Dane-be, a Polaris néven ismert mágneses erőket irányító mutánsba. Mind a ketten tagjai voltak egy ideig az X-Mennek, és segítettek visszaverni a földönkívüli "Z'nox" inváziót, annak ellenére, hogy sem Alex, sem Lorna nem akart kalandorként élni. Felfedezték kölcsönös érdeklődésüket a geofizika iránt és elhagyták az X-Ment, hogy megkezdhessék doktori kutatásaikat a Diablo hegységben.

Az idilli élet hamarosan félbeszakadt, amikor a párra elkezdett vadászni a Martalócokként ismert emberfeletti bérgyilkosok csoportja. Lorna-t megszállta a Malícia-ként ismert pszionikus lény, arra kényszerítve őt, hogy a Martalócok vezetőjeként támadja meg az X-Ment. Alex-nek, aki közben újra csatlakozott az X-Menhez, nem maradt más választása, mint hogy harcoljon a szerelmével.

Később Alex átlépett az Ítélet Kapuján, egy misztikus kapubejáraton, ami újjászületést biztosít azoknak, akik átlépnek rajta, menteset korábbi terheitől. Amikor újra felbukkant, a mutáns rabszolgatartó állam, Genosha egyik elöljárója volt. Miután az X-Men megbuktatta a genosha-i kormányt, Alex ott maradt egy darabig, hogy biztosítsa, a következő kormány nem követi el a régi vezetés hibáit. Később elfogadta az ajánlatot, hogy az X-Faktor második verziójának, a kormány által alapított mutáns ügynökségnek legyen a vezetője, amelynek Lorna is a tagja volt.

Alex az X-Faktor tagja volt, egészen egyik csapattársa, Jamie Madrox, a Többszörös Ember hirtelen haláláig, amelyet a Rév nevű látnoki mutáns okozott. Kiábrándulva Alex összeállt Sötét Bestiával, az X-Men Bestiájának másik idővonalból származó gonosz hasonmásával. Együtt megalapítottak egy mutáns terroristákból álló csoportot, amit Testvériségnek neveztek el. Alex nem vált valódi bűnözővé és csak azért csatlakozott a Testvériséghez, hogy megállítsa a Sötét Bestia baljós tervét. Miután az időutazó "Xavier Underground Enforces" segítségével megállította Sötét Bestiát csatlakozott hozzájuk, hogy megakadályozzák saját apokaliptikus jövőjük bekövetkeztét. Alex látszólag meghalt, amikor az X.U.E. egyik tagja, Greystone által létrehozott időgép felrobbant, de valójában átkerült egy alternatív valóságba, testet cserélve annak a valóságnak a Plazmájával. A családja és barátai mind halottnak hitték.

Azok után a kalandok után, amiken az általa ismert hősök elferdült változatával élt át, Alex látszólag megint meghalt, de tulajdonképpen átsodródott egy Limbo-szerű üressségbe. Alex Földjén egy ismeretlen, katatóniás állapotú beteget a "Rosy Manor" Szanatóiumban, New York távoli részében ápolónője, Annie Ghazikian Alex Summers-ként azonosított. Miután kapcsoltba lépett az X-Mennel, Küklposz elment a testvérért és Annie visszakísérte őket Westchester-be, hogy vigyázzon Alex-re és folytassa a rehabilitációját.

Alex-et végül is Annie kisfia, Carter mentette meg, aki arra használta kezdődő mutáns képességeit, hogy újra összekösse Alex tudatát a testével. Megragadva az alkalmat, Alex nagy szerelme, Lorna arra kérte őt, házasodjanak össze. Nem sokkal a visszatérése után egy ilyen, életre szóló, megrázó kérdésre adott válaszban Alex túl bizonytalan volt, de úgy látszik, az összegyűlt családja és barátai meghozták helyette a döntést. Alex azonban beleszeretett Annie-be és lemondta az esküvőt. Lorna összeroppant és megpróbálta megölni Alex-et és új szerelmét, Annie-t, de Alex csapattársa, Buldózer megállította.

Nem sokkal ezután az alternatív Plazma személyisége felszínre került, visszakövetve Alex tudatát az ürességből, amelyben csapdába esett. A Számkivetettekként ismert dimenzióváltó mutánsok kapták a feladatot, állítsák meg a gonosz Plazmát, így összefogtak az X-Mennel, hogy ne tudja megölni Carter-t. A gonosz elmét végül kikényszeríttették Alex testéből és visszaküldték az ürességbe, ahol a Számkivetettek munkafelügyelője, az Időbrókerként ismert rejtélyes lény elpusztította.
 
Fizikai leírás:
Magasság: 183 cm.
Súly: 79 kg.
Szemszín: Barna.
Hajszín: Szőke.
Különleges ismertetőjelek: Forradás a jobb szeménél.
 
Erők és képességek:
Erőszint: Plazma olyan erős, mint egy vele egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű férfi, aki rendszeresen kemény testedzést végez.

Emberfeletti erők: Plazma mutáns, aki képes felszívni a környező kozmikus energiát a teste sejtjeibe és ismeretlen módon átalakítva azt képes olyan energiahullám kibocsátására, amely annyira felmelegíti a levegőt, hogy az plazmává alakul, ami tulajdonképpen az anyag elektromosan töltött részecskékből álló, szuperforró állapota. A hullámok minden irányba áradnak a testéből, ha nem próbálja őket szándékosan egy irányba terelni, rendszerint a karjával. Plazma immúnis az általa keltett forróságra és a testvére, Küklopsz által keltett energialökésekre.

Múltbeli beszámolók ellenére, a Plazma által kibocsátott energia nem igazán rezgési energia. Amikor Plazma nagy forróságú sugárral eltalál egy tárgyat, a hőmérséklet hirtelen emelkedése gyakran okozza a tárgy összetörését, felrobbanását vagy látható szertefoszlását és a megfigyelő tévesen azt gondolhatja, hogy rezgési energia hatott rá. Ha Plazma az energiáját a lehető leggyengébb szinten bocsátja ki egy emberre, akkor a célpontnak égési sérülések elszenvedése nélkül a feje fog megfájdulni.

Plazma teste folyamatosan nyeli el a kozmikus sugárzást. Amikor valamennyi energiatároló sejtje feltöltődik, továbbra is érkező kozmikus energiát elnyelés után jelentéktelen adagokban azonnal kisugározza. Rendelkezésre álló energiái teljes kibocsátása után kb. 16 óra kell testének, hogy teljesen feltöltődjön. A koncentráció, ami ahhoz szükséges, hogy teljesen irányítsa a kibocsátott energiát, fizikailag kimeríti Plazmát, ha hosszú ideig tart.

Különleges szakértelmek: Plazma ösztönösen jó taktikus és stratéga.
 
Felszerelés:
Ruházat: Plazma speciális ruhát visel, amely jelzi és felügyeli az energia kibocsátást. Amikor a testében tárolt energia növekszik, a ruha mellkasi részének koncentrikus körei kifelé terjeszkednek.