Jégember / Iceman
 

Valódi név: Robert "Bobby" Louis Drake.
Egyéb ismert álnevei: Korábban "Mister Friese", Drake Roberts, "Rampage".
Személyazonossága: Titkos, bizonyos kormányhivatalnokok ismerik.
Foglalkozása: Kalandor, korábban könyvelő, tanuló.
Születési helye: Fort Washington, Long Island, New York.
Állampolgársága: U.S.A., büntetlen előélet.
Családi állapota: Egyedülálló.
Ismert rokonai: William Robert Drake (apa), Madeline Beatrice Bass Drake (anya), Mary (unokatestvér), Joel (unokatestvér), Anne.
Csoporthoz tartozása: X-Men, korábban "Twelve", X-Faktor, Oltalmazók, Los Angeles Bajnokai.
Végzettsége: Főiskolai diploma, Okleveles könyvvizsgálói végzettség.

Története:
 Bobby Drake mutáns, fagyasztó képességeit korai tini korban fedezte fel, de helyzetét a szülein kívül mindenki előtt titokban tartotta. Kezdetben nem volt képes ellenállni a hidegnek és dideregett, de hamarosan sikerült irányítása alá vonni képességeit. Amikor egy Rocky Beasaly nevű csavargó és barátai megtámadták Bobby-t és akkori barátnőjét, Judy Harmon-t, a fiú bepánikolt. Hogy megmentse Harmon-t, Bobby átmenetileg lefagyasztotta Rocky-t, így a képességei mindenki számára láthatóvá váltak. A városlakók fenyegetésnek tekintették a fiút és meg akarták lincselni. Betörtek Bobby otthonába és legyőzték, de a helyi seriff őrizetbe vette saját biztonsága érdekében. Miközben a helyzet felkeltette Charles Xavier professzor, az X-Menként ismert, tini mutáns hős csoport telepata mentorának figyelmét.

X Professzor elküldte Küklposzot, első X-Man-ét, hogy lépjen kapcsolatba Bobby-val. Küklposz terv szerint belopakodott a börtönbe, de a két fiú elkezdett harcolni, amikor Bobby elutasította, hogy elkísérje. Mivel a lincselő tömeg elkapta őket, Küklopsz-ot és Bobby-t majdnem felakasztották, amikor kitörtek. X Professzor mentális erői használatával megállította a városlakókat és törölte emlékeiket Bobby erejéről. A hálás Bobby akkor elfogadta Xavier meghívását a Tehetséggondozó Iskolába és felvette a Jégember álnevet. Bár kezdetben csak hó-szerű formára volt képes, Bobby hamar megtanulta megnövelni a hideg feletti irányítást, így kialakult a majdnem átlátszó jégforma.

Az emberiség által félve és gyűlölve, az X-Men különleges képességeit arra használta, hogy megóvja a világot egy maréknyi mutáns terrorista által kirobbantott, fenyegető genetikai háborútól. Jégember, a csapat legfiatalabb alapító tagjaként a csoport komédiása lett. Bár kivette a részét és jól dolgozott együtt a csapat többi részével.

Egy rövid felbomlás után, amikor azt gondolták, hogy a mentoruk halott, az X-Men újra alakult, két új taggal- a mágneses erőket irányító Polaris-szal és a plazmával megtöltött Plazma-val. Bobby-nak volt egy rövid románca Polaris-szal, amíg az rá nem jött, hogy valójában Plazmát szereti. Bobby nehezen tudta elfogadni a döntését, ami növekvő feszültséghez vezetett közte és Plazma között. Végül Bobby egy rövid időre otthagyta a csapatot, hogy rendbe jöjjön az érzéseivel.

Később, amikor Kraoka, az Érző Sziget elrabolta Bobby-t és csapattársait, X Professzor összegyűjtött egy második csapatot, hogy megmentse őket. Nem sokkal azután az alapító tagok többsége otthagyta a csapatot és Bobby ösztöndíjjal kezdett tanulni a főiskolán. Végül segített korábbi csapattársának, Angyalnak létrehozni a Los Angeles Bajnokai-t. Amikor a Bajnokok felbomlott, Bobby eltűnt és Angyal összeállt Pókemberrel, a kosztümös kalandorral, hogy megtalálja. A Bajnokok egyik ellensége, "Rampage" hipnotizálta Bobby-t, hogy hozza létre a harci ruháját, így Angyal és Pókember kénytelen volt harcolni vele. Miután "Rampage" elpusztult, Bobby feladta a kosztümös kalandor életet és visszatért a főiskolára, hogy folytassa könyvelői tanulmányait.

Később Bobby-t megkérte X Professzor, hogy segítsen megmenteni az X-ek családjait és barátait az Arisztidként ismert bérgyilkostól. Más, korábbi tagok, Vészmadár, Polaris és Plazma oldalán, az alkalmi csapatnak sikerült kiszabadítania a túszokat és Bobby végre el tudta fogadni Polaris Plazmát szereti.

Egy főiskolai nyári szünidő alatt Bobby elment meglátogatni korábbi X-Menes csapattársát, Bestiát és hamarosan belebonyolódott az Oltalmazók-ként ismert, laza kötöttségű, kosztümös hősök csapatába. Bestiával és Angyallal közösen, Bobby segített újraszervezni a csapatot egy sokkal hivatalosabb és összefüggőbb egységgé. Az Oltalmazók végül is felbomlott, amikor számos csapattag látszólag elpusztult egy légköri csata során.

Nem sokkal azután Bobby egyesült az X-Men többi alapítójával, megalkotva az X-Faktort, egy szervezetet, aminek a célja megtalálni és segíteni más mutánsokat, hogy megértsék a társadalom fenyegetését. Az X-Faktorral töltött ideje alatt Loki, az Asgard-i csaló isten elrabolta, segítségével akart uralmat nyerni a Jégóriások felett. Loki megnövelte Bobby erejét olyan mértékig, hogy viselni volt kénytelen egy erő-elfojtó övet, amelyet eredetileg A Jogként ismert, felforgató szervezet hozott létre, hogy semlegesítse az erőit. Valaha képes volt a saját testét bevonni védő jégréteggel, Bobby felfedezte, hogy képes bevonni az Empire State Building egészét. Idővel Bobby képes volt elegendő uralmat nyerni meg növekedett ereje felett és már nem kellett viselnie a gátlóövet. Azt gondolván, hogy elérte maximális lehetőségeit, Bobby sosem próbálta túllépni ismert határait.

Amikor X Professzor egy hosszú távollét után visszatért a világűrből a Földre, Bobby és az X-Faktor többi tagja újra csatlakozott az X-Menhez. Nem sokkal később Bobby szembekerült az egykori űrhajós Mikhail Raszputyin-nal, a valóság-elferdítő mutáns testvérével Bobby csapattársának, az acél-páncélos Kolosszusnak. Raszputyin egy teljesen jégből álló formába kényszeríttette Bobby-t, lehetővé téve ezzel számára, hogy futó pillantást vessen valódi természetére. Ezt követően Bobby elkezdett kísérletezni a képességeivel, jég használatával plusz tömeget adni vékony testalkatához vagy felemelni magát a nagy magasságokba, szokásos csúszkálásai nélkül.

Hónapokkal később a fizikailag tehetetlen mutáns telepata, Emma Frost mentálisan megszállta Bobby testét. Frost képes volt aktiválni erői teljes kiterjedését, olyan módon használva őket, amire Bobby sosem volt képes, amíg X Professzor vissza nem csalta a saját testébe. Frost segítségével Jégember később megtanulta magától átalakítani a testét teljes jég formába. Frost később azt is megmutatta, hogy Bobby hogyan térhet vissza biztonságosan emberi formájába, miután jég alakjának mellkasi részét összetörték egy csatában.

Bobby később egy időre távozott a csapattól, hogy több időt tölthessen az apjával, akit a "Friends of Humanity" mutáns ellenes mozgalom tagjai bántalmaztak. Rövid időre visszatért az X-Menhez, hogy megmentsék Cecilia Reyes mutáns doktort a kormány által támogatott "Zero Tolerance" mutáns ellenes program során, ami után visszatért az apjához.

Két újabb esemény hatására fény derült Jégember kiaknázatlan képességeire. Hogy új befogadó testet biztosítson magának, a leendő hódító, Apokalipszis kísérletet tett a "The Twelve" hihetetlen energiáinak elszívására- hihetetlen erőkkel rendelkező mutánsok, akik sorsa, hogy megváltoztassák az emberi történelem irányát. Soraik között volt Jégember is, aki Küklopsz látszólagos önfeláldozásának köszönhetően élte túl a megpróbáltatást.

A második meghatározó esemény akkor történt, amikor "Prosh", az őr űrhajó megszökött a "Celestial" börtönből, visszatért a Földre és időutazásra küldött egy különböző lényekből álló csapatot, hogy felfedezzék az emberi törzsfejlődés megőrzésének kulcsait. A feladatuk, hogy megmentsék az emberi fajt a fenyegetéstől, ami talán évmilliókon át nem válik láthatóvá. Amikor "Prosh" újra összegyűjtötte csapatának tagjait a jelenben, harcoltak és legyőzték az Idegenként ismert rejtélyes földön kívülit, aki megpróbálta irányítani az emberek és mutánsok természetes evolúcióját.

Ezek az élmények ráébresztették Jégembert, hogy nem kell többé félnie a képességei fejlődésétől, és visszatért az X-Menhez, hogy mutáns erőit maximálisra fejlessze. Egy mellkasi sérülés után Bobby nem tudta megakadályozni, hogy egy második mutáció hatására a teste ne váljon teljes egészében szilárd jéggé.
 
Fizikai leírás:
Magasság: 173 cm.
Súly: 66 kg.
Szemszín: Barna.
Hajszín: Barna.
Különleges ismertetőjelek: Bobby-t teljesen jég alkotja.
 
Erők és képességek:
Erőszint: Jégember olyan erős, mint egy vele egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű férfi, aki rendszeresen kemény testedzést végez. Jég alakjában képes megnövelni az erejét emberfeletti szintre, ennek teljes mértéke még nem ismert.

Emberfeletti erők: Jégember képes lecsökkenteni a külső és belső hőmérsékletét, anélkül, hogy őt magát sérülés érné, ezáltal erős hideg árad a testéből. Képes pár másodperc alatt elérni a -157 fok Celsius-t és immúnis a körülötte lévő 0 fok körüli hőmérsékletre. Jégember szintén képes a körülötte lévő világot a hő- és fagyfokokban érzékelni, ahogy látni is tudja a test egyéni hőkibocsájtását.

Jégember képes maga körül megfagyasztani a levegő páratartalmát rendkívül kemény jéggé, és aztán olyan egyszerű tárgyakká formálni, mint a csúszdák, létrák, pajzsok és ütők. Szintén képes gyarapítani jég alakját extra nedvességgel, hogy növelje a fizikai erejét és szívósságát és képes átalakítani teste jég alakját, felhasználva a környezetéből rendelkezésre álló nedvességet. Ugyanígy képes Jégember újraépíteni jég formáját, ha bármely része eltört vagy összezúzódott, anélkül, hogy tartós kárt szenvedne.

Jégember szintén rendelkezik a lehetőséggel, hogy nagy távolságokon gyorsan transzportálja magát a környező vízfolyásokon át, elkeverve teste molekuláit a vízfolyáséval és újraalkossa őket egy adott végponton.

Korábban Jégember képes volt átalakítani testét szilárd jéggé és vissza, emberi formába. Mostanában, egy második mutáció következményeként a teste tartósan átalakult szilárd jéggé.

Különleges szakértelmek: Bobby végzett okleveles könyvvizsgáló.
 
Felszerelés:
Ruházat: Jégember egy ideig kénytelen volt viselni egy olyan övet, amely elfojtotta erőit, miután Loki megnövelte azokat.