Árnyék / Nightcrawler
 

Valódi név: Kurt Wagner.
Egyéb ismert álnevei: "Fuzzy Elf", korábban "Gainsborough".
Személyazonossága: Titkos, a brit hatóságok ismerik.
Foglalkozása: Kalandor, korábban pap, cirkuszi előadó.
Születési helye: Christian Wagner báró kastélya, Bavaria, Németország.
Állampolgársága: Német, büntetlen előélettel, büntetett előélet az Egyesült Államokban (bírósági felmentés).
Családi állapota: Egyedülálló.
Ismert rokonai: "Azazel" (apa), Raven Darkhölme (Rejtély, anya), Graydon Creed (féltestvér, halott), Margali Szardos (nevelőanya), Jimaine Szardos/Amanda Sefton ("Magik", mostohatestvér), Stefan Szardos (mostohatestvér, halott), Vadóc (mostohatestvér), Nils Styger ("Abiss", féltestvér), Kiwi Black (féltestvér).
Csoporthoz tartozása: X-Men, korábban Excalibur, "N-Men".
Végzettsége: Főiskolai előkészítő a Xavier Tehetséggondozó Iskolában.

Története:
 Születésekor, Bavaria-ban anyja, a Rejtély néven ismert kék-bőrű, alakváltó mutáns elmenekült tőle kék bőre, hegyes fülei, tépőfogai és hosszú, hegyes farka miatt. Ebben az időben Wagner bárónőként élve, Rejtély valódi kiléte lelepleződött, amikor életet adott Kurt-nek, és a dühös tömeg elkezdte üldözni a párt. A közeli vízesés felé menekülve, Rejtély át dobta a csecsemő Kurt-öt a szélén és elmenekült. Kurt-öt biológiai apja, az "Azazel"-ként ismert titokzatos lény mentette meg és a boszorkány és Cigány Királynőre, Margali Szardos-ra bízta.

Margali elvitte bébi Kurt-öt egy kicsiny bavariai cirkuszba, ahol jövendőmondóként dolgozott, hogy elrejtse boszorkány mivoltát. Kurt-öt hivatalosan senki nem adoptálta, de a cirkusz minden tagja nevelte, akiknek nem volt előítéletük a "szörnyszülöttel" szemben. Kurt boldogan nőtt fel a cirkuszban, két legjobb barátjával, akik Margali született gyermekei, Jimaine és Stefan voltak. Stefan tartott attól, hogy mágikus öröksége egy napon majd korrumpálja, és megígértette Kurt-tel, hogy megállítja, ha ok nélkül ölne.

Fejlődésének évei alatt Kurt megmutatta félelmetes természetes képességeit és hamarosan a cirkusz sztár akrobatája és artistája lett, akiről a közösség azt feltételezte, hogy normális embert lát, démoni ruhába öltözve. Kurt szorosan együtt dolgozott Jimaine-nel és a pár hamarosan romantikus kapcsolatba bonyolódott.

Évekkel később a texasi milliárdos, Amos Jardine, aki egy nagy floridai cirkuszt vezetett, hallott a cirkuszról, ahol Kurt dolgozott és megvette. A legjobb számokat a saját cirkuszában akarta felhasználni. De azt követelte, hogy Kurt a cirkusz torzszülött műsoraiban vegyen részt. A megdöbbent Kurt kilépett és elindult vissza Németországba, ahol felfedezte, hogy Stefan megörült és brutálisan megölt számos tagját egy félig emberi fajnak. Kurt megtalálta Stefan-t és harcolt vele, azt remélve, hogy megállíthatja ámokfutását, de a harc során véletlenül eltörte a nyakát. A közeli Winzeldorf városának lakói felfedezték Kurt-öt és úgy gondolták, hogy ő gyilkosságokért felelős démon. Sarokba szorították Kurt-öt a városban és éppen meg akarták ölni, amikor Charles Xavier professzor, aki azért érkezett, hogy meghívja Kurt-öt az X-Menként ismert, mutáns szuperhősökből álló csapatába, megbénította őket pszihésen.

Kurt egyetértett azzal, hogy csatlakozzon a csapathoz, de mielőtt elmentek volna Amerikába ő és Xavier elmentek a bavariai cirkuszba, hogy Kurt mindent elmondhasson Margalinak Stefan haláláról. Margali azonban nem volt ott és évekig Kurt-öt tartotta felelősnek Stefan haláláért. Később megtudta az igazat és kibékült Kurt-tel. Kurt boldogan találkozott újra Jimaine-nel is, aki az Egyesült Államokban élt, Amanda Sefton néven.

Az X-Mennel átélt számtalan kaland után, beleértve azt is, amikor a Gonosz Mutánsok Testvériségével történt összecsapás során először találkozott az anyjával, Rejtéllyel, Kurt-öt sulyosan megsebesítette "Riptide", a Martalócokként ismert bérgyilkos csoport egyik tagja, egy a Morlokokként ismert, földalatti mutáns kolónia ellen elkövetett támadás során. Kurt-öt a Skócia partjainál lévő Muir sziget mutáns-kutató intézetébe vitték, ahol felépült ugyan, de rájött arra, hogy nem tud úgy teleportálni, ahogy eredetileg tudott és mások teleportálása nagy fájdalmat okoz neki. Miután hallott az X-Men látszólagos "haláláról", Árnymacskával, Rachel Summers-sel, "Captain Britain"-nel és "Meggan"-nal együtt a brit szupercsapat, az Excalibur alapító tagja lett.

A páncélos zsarnok, Fátum Doktor birodalmával, Latveria-val történt összecsapás után Kurt erői teljesen helyreálltak, amikor Fátum Doktor egy elektromágneses zavarót használt, hogy megfossza Kurt-öt teleportáló képességétől, ami ehelyett inkább véletlenül átrendezte őket.

Egy törött lábat eredményező, "Meggan"-nal való kapcsolatáról szóló félreértést követően "Captain Britain"-nel, Kurt átalakított egy, "Technet"-ként ismert földönkívüli fejvadászokból álló csapatot kosztümös, emberfeletti képességekkel rendelkező kalandor-csapattá, átnevezve őket "N-Men"-né. A "Technet" elindítása után Kurt lett az Excalibur vezetője, miután a csapat számos új taggal bővült, beleértve a "Cerise" nevű, földönkívüli Shi'ar-t is. Kurt segített "Cerise"-nek, hogy hozzászokjon új életéhez a Földön, ami romantikus kapcsolathoz vezetett. Ám ez rövid életű volt, miután "Cerise" bűnösnek találták háborús bűnökben és visszatért a Shi'ar Birodalomba.

Miután "Captain Britain" és "Meggan" összeházasodtak, Kurt Árnymacskával és Kolosszussal közösen úgy döntött, ideje visszatérni az X-Menhez. Kurt megint a csapat értékes tagja volt, egészen a mutáns kényúrral, Apokalipszissel vívott csatáig, ami az első X-Man, Küklopsz látszólagos halálához vezetett. Nem sokkal azután a katolikus hitű Kurt otthagyta a csapatot, hogy pappá válási vágyának szentelhesse magát. Tanulmányai alatt Kurt-öt megtámadta és megsebesítette "Rax", a "Neo"-ként ismert, kifejlesztett mutánsok csoportjának vadásza. Menekülés közben Kurt találkozott Cecilia Reyes mutáns doktorral és ketten együtt szembeszálltak a "Neo"-val, amíg megérkezett az X-Men, hogy megfordítsa a csata kimenetelét.

Kurt végül újra csatlakozott az X-Menhez, amíg papi tanulmányait folytatta, de nem sokkal azután szabadságot vett ki, hogy meggyászolja barátja és csapattársa, Kolosszus halálát. Teljesen felszentelt papként tért vissza az X-Menhez, miután Kurt mentorának, Whitney atyának a felügyeletével részt vett a ceremónián a Szt. Michael Templomban, Brooklynban. Kurt X-Menes egyenruhájának részeként viselte a papi gallért.

A "Church of Humanity"-vel és rejtélyes vezetőjükkel, a "Supreme Pontiff"-fal vívott csata után Kurt elkezdte megkérdőjelezni helyét a papságban. Kurt nyugtalan érzései csak súlyosbodtak, miután az ex-prosti mutáns, "Stacy X" csatlakozott a csapathoz és közeledni próbált hozzá, amit hivatása miatt nem viszonozhatott. Végül kiderült, hogy Kurt soha nem volt teljesen felszentelve, valójában telepatikusan kényszerítették, hogy ezt higgye, a "Church of Humanity" Katolikus egyház megdöntésére irányuló tervének részeként Kurt-öt következő Pápává választatják, majd felfedik a világnak, hogy ő maga volt a Sátán. Az X-Men végül elpusztította a "Church of Humanity"-t és megakadályozta világuralmi terveiket.

Nem sokkal ezután Kurt rájött, hogy nem képes ellenállni a vágynak, hogy a Florida partjainál lévő "Isla des Demonas"-ra utazzon. Ott Kurt-öt belekényszeríttették egy olyan szertartásba, más teleportálókkal együtt, mint ő, ami megnyit egy olyan dimenzionális kaput, amelyen keresztül mutáns démonok hadserege jöhet át. Az X-Men megérkezett, hogy visszaszerezzék csapattársukat és összecsapjanak a sereggel. A csata alatt Kurt erőszakkal kimozdult a szertartásból, a kapu így összeomlott, valamennyi jelenlévőt csapdába ejtve a másik dimenzióba. Ott Kurt rájött, hogy "Azazel" volt a biológiai apja, mint ahogy a többi jelenlévő teleportálónak is. "Azazel", a bibliai idők mutánsa arra akarta használni gyermekei összesített erejét, hogy visszatérjen a Földre és rabszolgájává tegye az Emberiséget. Kurt azonban visszautasította és újonnan megtalált féltestvéreivel, "Abyss"-sal és Kiwi Blackkel együtt legyőzték "Azazel"-t.
 
Fizikai leírás:
Magasság: 175 cm.
Súly: 73 kg.
Szemszín: Fényes sárga, nem látható pupillákkal.
Hajszín: Indigókék.
Különleges ismertetőjelek: Két új és egy szembe fordítható hüvelyk új minden kézen, két extra hosszú láb új minden lábon, 91 cm hosszú kapaszkodó farok, kék szőrzet az egész testén, hegyes fülek, agyar-szerű szemfogak.
 
Erők és képességek:
Erőszint: Árnyék olyan erős, mint egy vele egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű férfi, aki rendszeresen kemény testedzést végez.

Emberfeletti erők: Árnyék mutáns, aki képes teleportálni egy kapu megnyitásával egy másik dimenzióba, keresztül utazva azon egy tudatalatti iránykereső érzékkel és visszatérve a saját dimenziójába. Amikor teleportál, Árnyék hátrahagyja a másik dimenzió légkörének egy kis részét, ami tompa csattanó hanggal és kénkő szaggal együtt szökik ki. Visszatérésekor erői automatikusan kiszorítják az idegen folyadékokat és gázokat.

Árnyék könnyedén képes teleportálni észak-déli irányban a Föld mágneses erővonalai mentén. A kelet-nyugati (merőlegesen az erővonalakra) vagy függőleges irányban felfelé azonban sokkal nehezebb. Optimális kondícióval képes teleportálni kelet-nyugati irányba 2 mérföld, észak-déli irányba 3 mérföld távolságra ill. függőlegesen felfelé 2 mérföldre, ha megerőlteti magát. Árnyék lendülete megmarad a teleportálás során, így ugyanazzal a tehetetlenségi nyomatékkal érkezik meg, amellyel eltűnt. Ezt tudja redukálni azáltal, hogy kis távolságokra teleportál, az eredeti irányba.

Árnyék rendelkezik egy rendkívül korlátozott tudatalatti érzékkel is, amely megakadályozza, hogy olyan helyre teleportáljon, amit nem lát vagy nem látott már valamikor, kivédve ezáltal a kockázatát annak, hogy részben vagy egészben szilárd tárgyon belül materializálódva sérülést szenvedjen vagy meghaljon. Árnyék gyakorlattal megnövelte a magával szállítható tömeget, így a végső súly, amit képes magával szállítani vagy a távolság, amit plusz teherrel képes megtenni, nem ismert. A teleportálás Árnyékkal mindig az utas rosszullétét és gyengeségét okozza.

Különleges szakértelmek: Árnyék olimpiai szintű akrobata, hála rendkívül rugalmas gerincének, ami képessé teszi őt gumiember mutatványok előadására vagy arra, hogy hosszú időt töltsön összekuporodott helyzetben, sérülés nélkül. Képzett a közelharcban és mesteri vívó, akár a farkával is. A farka képes megtámasztani teljes testsúlyát és a szőre elég sötét ahhoz, hogy észrevétlenül beleolvadjon az árnyékba és ezáltal majdnem teljesen láthatatlanná váljon.