X Professzor / Professor X
 

Valódi név: Charles Francis Xavier.
Egyéb ismert álnevei: Korábban M-13-as fogoly.
Személyazonossága: Ismert.
Foglalkozása: Mutáns jogi aktivista, genetikus, tanár, korábban kalandor, katona.
Születési helye: New York City, New York.
Állampolgársága: U.S.A., büntetlen előélettel.
Családi állapota: Egyedülálló, korábban Liliandra Őfelsége, a Shi'ar Birodalom hercegnőjének a házastársa.
Ismert rokonai: Brian Xavier (apa, halott), Sharon Xavier (anya, halott), Cassandra Nova (testvér), Kurt Marko (mostohaapa, halott), Cain Marko (Bulldózer, mostohatestvér), David Charles Haller (Légió, fiú, halott).
Csoporthoz tartozása: Korábban X-Men (alapító), "Cadre K", "Twelve", Csillagjárók, Új Mutánsok (alapító), Egyesült Államok hadserege.
Végzettsége: Orvosi diploma genetikából, biofizikából, pszihológiából, antropológiából és pszichiátriából.

Története:
 Charles Francis Xavier a nukleáris kutató Brian Xavier és felesége, Sharon fiaként született. Férje véletlen halála után Sharon összeházasodott Brian kollégájával, Kurt Marko-val. Cain, Kurt előző házasságából származó fia nem sokkal azután a Westchester-i Xavier Birtokra ment lakni. Egy kegyetlen és rosszindulatú fiú, aki terrorizálta új mostohatestvérét és az apja titokban ezért veréssel büntette. Charles első kézből érezte testvére fájdalmát, mutáns, telepata erői jelentkezésének köszönhetően. Anyjuk halálát követően, a családi otthonban bekövetkezett tűzben Kurt is meghalt, így a mostohatestvérek egyedül maradtak.

Mialatt a középiskolát végezte, mutáns természete mellékhatásaként teljesen megkopaszodott. 16 évesen elkezdte a New York-i "Bard College"-ot és két év alatt megszerezte főiskolai diplomáját biológiából. Aztán felvették egy egyetemi diplomát adó programba, Anglia köztiszteletben álló egyetemére, az Oxford-ra, ahol lediplomázott genetikából és biofizikából. Ott Charles megismerkedett egy Moira Kinross nevű, fiatal skót lánnyal és bele is szeretett. A genetikai mutációk tárgyában tartott szenvedélyes vitáik egy hasonlóan szenvedélyes románchoz vezettek és össze akartak házasodni. Az egyetlen akadály Moira korábbi barátja, Joe MacTaggert volt, a Királyi Haditengerészet őrvezetője és zsarnok, akárcsak Cain. Joe szemében Charles csak egy semmire-sem-jó értelmiségi volt, így Charles, miután befejezte tanulmányait Oxfordban, beállt a hadseregbe, hogy olyan módszerekkel fogadtassa el magát, amit a riválisa is megért.

Mutáns képességeinek köszönhetően Charles hamarosan a térség egyik legendaszerű alakjává vált, ami a kutatást és mentést illeti. Mivel ugyanannak az egységnek volt a tagja, mint mostohatestvére, Charles jelen volt, amikor Cain dezertált, egy Ázsia-i küldetés során bekövetkezett tűzesetnél. Charles abban a reményben követte, meggyőzheti arról, hogy térjen vissza az egységükhöz, így Charles a szemtanúja volt, amikor Cain felfedezte Cytorrak misztikus rubintját és átalakult az emberfeletti Buldózerré. Charles megszökött az ezt követő barlangomlás során és tévesen halottnak hitte mostohatestvérét.

Később Charles-t teljesen letörte, amikor Moira minden magyarázat nélkül felbontotta az eljegyzésüket. Otthagyta a hadsereget és elkezdte beutazni a Földet. Egyiptomban, Kairo-ban aztán megismerkedett Amahl Farouk-kal, egy mutánssal, aki képes előhívni mások lelkének sötétségét. Ez az összeütközés ahhoz az elhatározáshoz vezetett Charlesban, életét annak szenteli, hogy megvédje az emberiséget a gonosz mutánsoktól és az ártatlan mutánsokat az emberi elnyomástól.

Aztán Charles Izrael-be utazott, ahol beleszeretett Gabrielle Haller izraeli diplomatába. Szintén összebarátkozott Erik Magnus Lehnsherr nevű, sodródó társával, egy mutánssal, akiből később legnagyobb ellensége, a mágnesesség önjelölt ura, Magneto lett. Amíg Charles optimistán azt hitte, hogy az emberek és a mutánsok együtt tudnak élni, a zsidó származású Magnus előre látta, hogy a mutánsokat új kisebbségként a különbözőségük miatt üldözni és vadászni fogják. Ketten együtt megakadályozták, hogy a gyalázatos Von Strucker báró ráuszítsa terrorista csoportját, a "Hydra"-t a gyanútlan világra. Magnus elutazott Strucker aranyával és amikor Charles is elutazott Izrael-ből, nem tudta, hogy Haller terhes a fiával, David-del.

Úton az Egyesült Államokba, Charles a Himalájában találkozott a földönkívüli "Lucifer"-rel. Hogy megakadályozzon bármiféle beavatkozást a faja által tervezett, Föld elleni invázióba, "Lucifer" egy nagy kőtömböt dobott Charles-ra, megnyomorítva a lábát. Kétségbeesésében Charles mentális erőivel kiáltott segítségért és egy Tessa nevű, fiatal mutáns elméjét érintette meg, aki zsoldosként dolgozott a szomszédos Hindi Kush hegyen. Tessa a segítségére sietett és Charles-t légi úton biztonságba szállították. Lábadozása alatt, egy Indiai korházban Charles megismerte Amelia Voght-ot, egy fiatal nővért, aki beleszeretett és visszaadta az életkedvét.

Charles folytatta egyetemi munkáját a New York-i Columbia Egyetemen, miután megkapta a PhD-t antropológiából, számos évet töltött London-ban, hogy megszerezze a PhD-t pszichiátriából. Ott Charles felújította barátságát Moira-val, aki közben összeházasodott Joe MacTaggat-tel és már híres genetikus volt és ketten elkezdték megtárgyalni egy iskola megalapításának ötletét, mutánsok számára.

Charles visszatért Amerikába és folytatta mutációs kutatásait. Ez nem sokkal azelőtt volt, hogy John Grey professzor, Charles barátja a "Bard College"-ból segítségért vitte hozzá kislányát, Jean-t. Jean-t sokkolta, amikor telepatikusan átélte egyik barátja halálát. Charles segített neki, hogy kiheverje és a következő években arra tanította, hogyan használja mentális erőit. Charles később megismerte Fred Duncan, F.B.I. ügynököt, aki a mutánsok növekvő számát vizsgálta. Charles elmondta Duncan-nek a tervét fiatal mutánsok lokalizálására és felvételére egy iskolába, ősei birtokán, mint bázison, arra tanítva őket, hogy erőiket az emberiség hasznára fordítsák. Amelia egészen addig maradt Charles-szal, amíg a fiatal mutáns, Scott Summers az iskolába jött tanulni. Ő elutazott, a Charles és Magnus közötti erősödő genetikai fegyverkezési versenytől félve. A következő hónapok alatt Charles a mutáns-meghatározó komputert, Cerebrót használva összegyűjtötte tanulói eredeti csoportját: Küklopszot, Jégembert, Angyalt, Bestiát és Jean Grey-t, aki felvette a Csodás Lány nevet. Tanulóit X-Mennek nevezte el, mert mindegyikük uralt egy extra képességet, ami a normális emberekből hiányzik. Charles ebben az időben Tessa-t is felvette, de többi tanulója előtt titokban tartotta jelenlétét a Birtokon, mert azt tervezte, hogy tehetségét kémként hasznosítja.

Nem sokkal azután Charles tudomást szerzett egy, a földön kívüli Z'nox által tervezett invázióról a Föld ellen és olyan elméletet alkotott, amely szerint össze kell kapcsolnia a becsületes erkölcsű emberek nagyobb részének elméjét, hogy meg tudja állítani az inváziót. Azonban tényleges izolációban eltöltött időre volt szüksége, hogy előkészítse tudatát erre a félelmetes feladatra. Végül Charles rávette a "Changelling"-ként ismert alakváltó mutánst, hogy személyesítse meg őt úgy, hogy a tanulói, Jean kivételével, akire rábízta a tervét, se vegyék észre a különbséget. Miután "Changelling" meghalt egy, a csoporttal végzett küldetés során, Charles hagyta, hogy az X-Men halottnak higgye. Hónapokkal később Charles felfedte fortélyát tanulói előtt és visszaverte a hódítókat.

Évekkel később, amikor eredeti tanulóit elkapta a "Kraoka"-ként ismert érző sziget, Charles egy új csoportba összeszedte Vészmadarat, Kolosszust, Árnyékot, Vihart, Naptüzet és Rozsomákot, hogy megmentsék őket. Később Küklposz volt az egyetlen eredeti tag, aki maradt és segített Charles-nak az új tagok képzésében. Charles-nak nemsokára pszichikai rémálmai kezdődtek egy földön kívüli világból. Ezeket a képeket Liliandra, az intergalaktikus Shi'ar birodalom hercegnője küldte, aki segítséget keresett, hogy örült bátyját, D'ken-t elpusztíthassa. Az ezt követő csata során Charles és Liliandra egymásba szerettek és Charles egy ideig a "Chandilar"-on, a Shi'ar trónvilágon élt, mint Liliandra házastársa.

Charles és Liliandra sok időt töltöttek együtt a Földön a koronázás előtt és ez alatt az idő alatt az X-Men összecsapott Magneto-val Antarktiszon. A csata után a csapat nagy része ott maradt a Vadföld-ként ismert, a jégsivatagban lévő eldugott dzsungelben. Főnix és Bestia visszatértek, úgy gondolván, hogy a csoport többi része halott. A megtört szívű Charles elkísérte Liliandra-t a koronázására, a Shi'ar anyavilágra. Amikor végül megtudta, hogy az X-Men többi tagja életben van, visszatért a Földre.

Valamivel később Halálmadár, Liliandra testvére és a földön kívüli Fészek faj puccsot hajtott végre. Az X-Men és a Csillagjárók-ként ismert űrkalózok segítettek legyőzni őket, de Charles-t megfertőzték egy tojással, ami végül kikelvén átalakítja őt a Fészek új királynőjévé. Amikor Charles megpróbálta megvizsgálni a tojást, komába esett; és miután magához tért, rájött, hogy az X-Ment a Fészek elkapta és az űrbe vitte. Tanítványai halálától való félelmében és a benne lévő Fészek lárva tudatalatti parancsa hatására Charles összeállított egy új emberfeletti tanulókból álló csapatot, amit Új Mutánsoknak nevezett el. Az X-Men visszatérése után a királynő kikelt és átalakította Charles-ot egy Fészeké. Bár a teste elpusztult, az X-Men segítségével Charles képes volt elég ideig mentális irányítást szerezni a Fészek királynője felett ahhoz, hogy a Csillagjárók orvosa, Sikorsky új testet klónozhasson neki, olyat, amely nem rokkant. Azonban a pszichoszomatikus fájdalom miatt, amit az okozott, hogy oly sokáig volt rokkant, még egy ideig nem tudott járni.

Végül Charles sokkal aktívabb szerepet kezdett elfoglalni az X-Mennél, elkísérve őket a küldetésekre. Ez alatt az idő alatt Gabrielle segítséget kért Charles-tól, a fia, David, a rendkívül erős, Légió-ként ismert pszionikus mutáns kezeléséhez, aki többszörös tudathasadástól szenvedett. Charles megtudta, ő a fia és segített, hogy kilábaljon autista állapotából, ami után az apa és fia végre összejöttek.

Miután főiskolai hallgatók egy csoportja brutálisan megverte, Charles klónozott teste elkezdett tönkremenni, így kénytelen volt elhagyni a Földet Liliandra-val és a Csillagjárókkal, hogy meggyógyulhasson. A látszólag megújult Magneto-ra hagyta az iskolát és csatlakozott Liliandra harcához, hogy elnyerje törvényes helyét a Shi'ar trónon. Egy hosszú, űrbeli tartózkodás után Charles végül visszatért a Földre és vezetése alatt összegyűjtötte mind az eredeti, mind a második X-Men csapatot, hogy szembeszálljanak régi ellenségével, Farouk-kal, aki már Árnykirálynak hívta magát. Charles gerince eltört a végső csatában, így megbénult és újra tolószékbe kényszerült.

Mivel most már X-Men minden tagja jól képzett felnőtt volt, átnevezte iskoláját Xavier Felsőoktatási Intézetnek. Szintén átvállalta egy magán intézet a "Massachusetts Academy" irányítását és átalakította egy új Tehetséggondozó Iskolává. Itt fiatal mutánsok egy másik csoportja, az X Generáció tanulta, hogyan használják fejlődő emberfeletti képességeiket.

Charles következő nagyobb kihívása akkor történt, amikor Magneto halálos elektromágneses lökést indított el a Föld atmoszféráján belül. Charles és az X-Men felvette a harcot Magneto orbitális bázisán; a döntő csatában Magneto gonosz módon megtámadta Rozsomákot, erőszakkal kivonva testéből a csontvázába épített fémet. Nem látván más lehetőséget, Charles arra használta mentális erejét, hogy bezárja Magneto tudatos elméjét. Ez alatt a reménytelen cselekedet alatt Magneto elméjének gonosz része "bevette" magát Charles elméjébe. A gonosz jelenés Charles lelkének legsötétebb részével kombinálva végül egy olyan lényt hozott létre, mint az "Onslaught"-ként ismert, erőteljes, pszionikus lény.

Egy meghatározó csata után Amerika legnagyobb szuperhőseinek majdnem sikerült elpusztítani "Onslaught"-ot. Azért, hogy biztosak lehessenek benne, Charles-ból többé nem származik ilyen lény, az Egyesült Államok kormánya letartóztatta. Jóllehet Charles maga is fizetni akart ostobaságáért, megdöbbent, amikor a kormány Bástya, a mutáns ellenes "Zero Tolerance" program vezetőjének őrizete alá helyezte. Miután a kormány bezárta a "Zero Tolerance"-t, mert túllépte meghatalmazását, az X-Men nekikezdett eltűnt alapítójuk keresésének. Amikor végül megtalálták, Charles az újjá alakult Mutánsok Testvériségének volt a vezetője, hogy megállíthassa az Őr-Cerebro-t. Charles végül elpusztította Cerebro-t, megmutatva neki minden egyes élőlény kivételes fontosságát.

Charles végül visszatért az X-Menhez, de nem sokkal azután feloszlatta a csoportot, attól félve, hogy a Skrull-ként ismert, alakváltó földön kívüli faj egy tagja beépült közéjük. Miután Rozsomák látszólag meghalt egy csatában, nyilvánvalóvá vált, hogy tulajdonképpen az őt megszemélyesítő Skrull halt meg, így Charles teóriája beigazolódott. Az X-Men időben újraalakult, hogy meghiúsítsák az örök mutáns, Apokalipszis tervét, aki a "Twelve" erejét felhasználva akarta irányítani a világot - legendás mutánsok csoportja, beleértve Charles-t és Magneto-t, akik sorsa, hogy bevezessék saját fajtájuk új aranykorát. Miután Apokalipszist legyőzték, Charles serdülőkorú mutáns Skrull-ok egy csoportjával, akiket "Cadre K"-nak nevezett el, elhagyta a Földet, hogy segítsen nekik új otthont találni a csillagok között.

Charles később visszatért az X-Menhez, hogy vezesse őket még egyszer, de Magneto, aki Genosha szigetországában egy hadsereget akart összeállítani, hogy felkészüljön a totális háborúra az emberiség ellen, elfogta. Az X-Men megmentette alapítóját és Rozsomáknak sikerült Magneto-t személyesen is megnyomorítani. Nem sokkal ezután a Charles gonosz, genetikai értelemben vett ikertestvére, Cassandra Nova által küldött hatalmas, mutáns-vadász robot Őrök elpusztították Genosha lakosságát. Charles rájött, hogy erőtlen testvérével szemben, miután Cassandra kicserélte a testüket, bezárva Charles-t saját, halott testébe. Charles testében Cassandra felfedte a nyilvánosság előtt, hogy mutáns és aztán elhagyta a Földet Liliandra-val, akit meggyőzött arról, hogy az emberfeletti képességekkel rendelkező Shi'ar Birodalmi Gárda minden mutánst pusztítson el a Földön és kezdje az X-Mennel. A döntő csata után, mialatt Nova csalására fény derült, Jean Grey elnyelte Charles tudatát saját elméjébe, aztán az új mutáns-helymeghatározó Cerebra használatával a Föld minden mutánsának elméjébe elrejtette a darabjait. Amikor Nova arra akarta használni Cerebrát, hogy megölje a Föld valamennyi mutánsát, akaratlanul is újra összeállította Charles elméjét, aki kikényszeríttette őt a testéből. Miután Nova-t legyőzték, Xorn, az X-Men legújabb tagja meggyógyította Charles testét.

Megszabadulva attól, hogy a titoktartás függönye mögé rejtőzzön, Charles nagy energiával fogadta új szerepét, mint mutáns jogi aktivista. Mindenhol megnyitotta iskoláit mutánsok számára és az X-Men egy új kar lett. Akárhogyan is, ez nem tartott sokáig, Charles új világa összeomlott, amikor Xorn-ról kiderült, hogy valójában az álruhás Magneto. Régi ellensége túlélte a Genosha-i holokausztot és megfertőzte az X-Ment, összeszedve a tanulók egy csoportját, hogy új katonáiként használhassa őket az emberiség elleni háborúban. Magneto még egyszer megnyomorította Charles-t és átvette az irányítást New York városa felett, átkeresztelve Új Genosha-ra. Magneto, hogy felerősítse az erejét, egy Kick-ként ismert neurotoxikus drogot használt, azt tervezve, hogy a Föld mágneses pólusait leárnyékolva elpusztítja ez emberiséget és elhozza a mutánsok új aranykorát. A tanulói azonban fellázadtak és az X-Men időben megérkezett, hogy pontot tegyen terveire, miután Rozsomák lefejezte Magnetot.
 
Fizikai leírás:
Magasság: 183 cm.
Súly: 86 kg.
Szemszín: Kék.
Hajszín: Kopasz (gyermekkorában szőke).
Különleges ismertetőjelek: Deréktól lefelé béna.
 
Erők és képességek:
Erőszint: X Professzor olyan erős, mint egy vele egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű férfi, aki rendszeres testedzést végez.

Emberfeletti erők: X Professzor mutáns, hatalmas pszionikus erővel, amely a világ legerősebb telepatájáva teszi őt. Olvasni tud az elmékben és kivetíteni a sajátját másokéiba egy közel 250 mérföldnyi területen. Extrém erőkifejtéssel jelentősen meg tudja növelni ezt a területet. X Professzor szintén képes pszionikusan manipulálni mások tudatát, mint például magát láthatatlanná tenni és illúziókat kivetíteni. Képes ideiglenesen mentális vagy fizikai bénulást, részleges vagy teljes amnéziát okozni. Szűk területen belül képes majdnem az összes elmét egyszerű tettekre kényszeríteni. Teljesen megszállni azonban egyszerre csak egy elmét tud és csak akkor, ha a lény fizikailag a közelében van.

Továbbá X Professzor képes létrehozni erőteljes mentális erőteret, amely teljesen eszméletlenné tesz más lényeket. Ezek az erőterek csak mások elméjére hatnak, nem okoznak fizikai károsodást. X Professzor szintén érzékelni tudja más, emberfeletti erőkkel rendelkező lények jelenlétét egy kis területen belül azáltal, hogy az ilyen lények által kibocsátott mentális sugárzást észleli. Fel kell erősítenie erőit, ha mutánsok jelenlétét akarja érzékelni ezen a területen kívül is. Gyakran tette ezt az első Cerebro és még gyakrabban teszi Cerebra használatával, eszközökkel, amik elég érzékenyek az elektromágneses spektrum azon részeire, amik ezen mentális frekvenciákat tartalmazzák.

X Professzor képes kivetíteni asztrális alakját, életesszenciájának tokját a mi általunk asztrális térként ismert absztrakt dimenziókba. Ott képes arra használni az erejét, hogy ektoplazmatikus dolgokat hozzon létre. Nem képes hosszú távú asztrális kivetítésre a földi síkon.

Különleges szakértelmek: X Professzor vezető szakértő genetikái, mutációs és pszionikus erők témakörében, és jelentős gyakorlattal rendelkezik egyéb élettani tudományokból. Rendkívül tehetséges olyan felszerelések tervezésében, amelyek képesek felerősíteni és hasznosítani a pszionikus energiákat.

Különleges korlátok: Mivel X Professzor gerincének egy része sérült, így tolószékhez van kötve.