Sage / Sage
 

Valódi név: Tessa (feltételezhetően, teljes neve nem ismert).
Egyéb ismert álnevei: Nincsenek.
Személyazonossága: Titkos.
Foglalkozása: Kalandor, korábban kém, Sebastian Shaw személyi asszisztense, zsoldos.
Születési helye: Nem ismert.
Állampolgársága: U.S.A., büntetlen előélettel.
Családi állapota: Egyedülálló.
Ismert rokonai: Nincsenek.
Csoporthoz tartozása: X-Men, korábban "X-Treme Sanctions Executive", X-Trém X-Men, Pokoltűz Klub.
Végzettsége: Nem ismert.

Története:
 Kevés ismert a Tessa-ként ismert nő életéről, azon kívül, hogy kisgyermekként Európa Balkáni régiójában élt egy kis faluban és, hogy egy időt ismeretlen körülmények között egy háremben töltött. Éppen elérve a tinédzser kort, Tessa-t Afganisztán orosz megszállása során elkapták. Rákényszerült, hogy megtanuljon harcolni a túlélésért mind a katonákkal, mind a helyi banditákkal való összecsapásokban és megszerezze az elesett harcosok fegyvereit és felszereléseit. Egy nap Tessa kényszert érzett, hogy a közeli Hindu Kush hegység egyik barlangjába menjen. Ott megtalálta a Charles Xavier nevű, erős telepatikus mutánst, akit egy "Lucifer" nevű földönkívüli lény csapdába ejtett egy masszív kőtömb alatt. Bár kezdetben nem bízott benne, Tessa segített a súlyosan sérült mutánson és a visszaúton a civilizációba a pár találkozott az Egyesült Nemzetek segélyszállítmányával, amit banditák támadtak meg. Tessa rátámadt a támadókra és megbosszulta egy fiatal ENSZ munkás halálát, megölvén a banditát, aki megerőszakolta és megölte őt.

Évekkel később, Xavier "besorozta" Tessa-t, ugyanakkor, amikor megalapította eredeti, tini mutáns tanulókból álló csapatát, amit X-Mennek nevezett el. Xavier titokban tartotta Tessa jelenlétét a birtokon, azt tervezvén, hogy kémként használja Tessa saját telepatikus mutáns erejét, az emberek és mutánsok közötti együttműködés elérése céljából. Tessa első feladata az volt, hogy épüljön be a híresek és gazdagok Pokoltűz Klub-ként ismert szervezetébe és nyerje meg Sebastian Shaw, a Klub Belső Köre vezetőjének a bizalmát New York-i irodájában. Tessa évekig volt Shaw bizalmasa és tanácsadója mind a legitim, mind az illegális üzleti ügyeiben, értesüléseket szerezve ezalatt Xaviernek. Shaw felbecsülhetetlennek tartotta Tessa azon képességét, hogy élő számítógépként működjön és évekig alkalmazta, még az alatt az idő alatt is, amikor lemondatták a Klub vezetéséről.

A Klubnál töltött idő elején Tessa belekeveredett egy puccskísérletbe a Klub vezetése ellen, amit Donald Pierce, a renegát Fehér Futó akart végrehajtani. Pierce elrabolta Tessa-t, azt gondolván, hogy nélküle Shaw pozíciója könnyebben megdönthető. Azonban Xavier és csapata, az Új Mutánsok megmentették Tessa-t és Pierce-t kizárták a Klubból visszatérése után.

Később Tessa szembekerült a Klub első "Lord Imperial"-jával, az Elias Bogan nevű visszahúzódó milliárdossal. Egy kártyajáték során Shaw fogadást kötött Bogan-nal, ami alapján, ha Shaw veszít, Bogan elnyeri a Klub akkori Fehér Királynőjét, a telepata mutáns Emma Frost-ot. Bogan korábban sosem veszített még a játékban, de Tessa segítségével Shaw megnyerte a játszmát. Bogan tiszteletben tartotta a fogadást, de tudván, ki a valódi felelős azért, hogy vesztett, behajtotta tartozását Tessan, elkapta őt és tetoválással megjelölte az arcát. Az X-Man Vihar mentette meg és Tessa hamarosan csatlakozott az X-Menhez, háttér csapatuk tagjaként. Azért, hogy megvédje magát attól, hogy Bogan megtalálja, Tessa tudatosan lezárta saját telepatikus képességeit és kizárólagosan számítógép-szerű tudatára támaszkodva segítette új csapattársait.

Amikor Robert Kelly szenátor bejelentette, hogy indul egy mutáns ellenes program Elnökségért, Tessa találkozott vele, hogy meggyőzze arról, az ő módszerei sem mások, mint a mutáns terrorista Magnetoé. Kelly nem ingott meg könnyen és csak azután jött rá, milyen bolond volt, hogy egy mutáns feláldozta az életét, hogy megmentse.

Nem sokkal később Vihar Tessa-nak adta a Sage álnevet és bevette őt szakadár X-Men csoportjába, amit azért hozott létre, hogy megkeressék a Sors nevű, vak mutáns látnok Naplóját, amiben megírta az emberiség jövőjét. Az X-Trém csapat első küldetésén Tessa közreműködött csapattársa, Bestia életének a megmentésében egy összecsapás után a saját kezűleg felturbozott ember, Vargas ellen.

Végül megtudva Tessa csalását, Shaw szövetkezett "Lady Mastermind"-dal, a korábbi Pokoltűz Klub-tag Jason Wyngarde lányával, hogy bosszút álljon egykori asszisztensén. "Lady Mastermind" csapdába ejtette Tessa-t egy meggyőző illúzióval, elhitetve vele, hogy megint Shaw asszisztense a Pokoltűz Klubban. Tessa kiszabadult, az ausztrál mutáns, Heather Cameron erőfeszítéseinek köszönhetően, akinek képességei lehetővé teszik különböző emberfeletti erőket használatát, attól függően, mit kíván az adott szituáció és az X-Men legyőzte Shaw-t.

Tessa később előhívta Heather testvérének látens mutációját, aki aztán "Slipstream"-ként csatlakozott az X-Trém X-Menhez, mint ahogy fejlesztette csapattársa, Vadóc mutáns képességeit is, lehetővé téve számára, hogy irányítani tudja az évek alatt elszívott erők és képességek jelentkezését.

Tessa gyakran használta számítógép-szerű memóriáját, hogy segítsen csapattársának, Bishop-nak gyilkossági nyomozói munkájában, így hívták őket, hogy nyomozzák ki Emma Frost meggyilkolásának kísérletét, aki már az X-Men tagja és Xavier Iskola egyik vezetője volt. Később az X-Trém csapat találkozott Bogan-nal egy, az alaszkai birtokán történt gyilkosság után, amikor Sage-t és Bishop-ot hívták nyomozni. Egy Jeffrey Garrett nevű, fiatal mutánst akartak kikérdezni, miután Bogan megölte a családját és ő megtorlásként teleportálta Bogan munkatársait a közeli gleccsere, ahol halálra fagytak. Garrett a Xavier Intézethez menekült, ahol Emma Frost védelme alá került. Azonban Bogan titokban megszállta a fiatal fiút és amikor Emma a tudatába hatolt, Bogan őt is megszállta. Sage és Bishop követték a nyomát a birtokig, ahol Bogan elkapta őket, de Vihar időben érkezett, hogy megszökjenek és legyőzzék a bűnözőt.

Bogan visszatért, tovább gyötörve az X-Trém X-Ment, nem sokkal azután, hogy elkapta és mentálisan rabszolgává tette Bishop-ot, azt remélve, fegyverként használhatja a férfit csapattársai ellen. Számos korábbi szövetségesük segítségével az X-Men meg tudta menteni Bishop-ot, lehetővé téve Tessa számára, hogy egyszer és mindenkorra elpusztítsa Bogan-t. Aztán csapattársaival visszatért New York-ba, segíteni helyreállítani a Birtokot Magneto egy támadása után, ami után újra csatlakoztak az X-Men csapat magjához.
 
Fizikai leírás:
Magasság: 170 cm.
Súly: 61 kg.
Szemszín: Kék.
Hajszín: Fekete.
Különleges ismertetőjelek: Tetoválások az arcon.
 
Erők és képességek:
Erőszint: Sage olyan erős, mint egy vele egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű nő, aki rendszeresen kemény testedzést végez.

Emberfeletti erők: Sage kibernetikus tudattal rendelkező mutáns, ami képes végtelen mennyiségű tároló kapacitású és hatalmas feldolgozó erejű számítógépként működni. Sage képes rögzíteni és feldolgozni hatalmas adatmennyiséget, beleértve a más élőlények teljes genetikai kódját, képes másodpercek alatt komplex statisztikákat számolni, és képes kikövetkeztetni egy esemény valószínűségét. Sage memóriája kinetika a természetben, lehetővé téve számára információk hihetetlen sebességgel történő teljes és pontos előhívását emlékezeterősítőkkel, amit szükség szerint képes újra meghatározni.

Úgy, mint egy számítógép, Sage képes egyszerre többszörös "üzemmódban" működni, azáltal, hogy tudatát megosztva minden feladatnak külön részt rendel. Például: Sage képes arra használni a tudatát, hogy újrajátsszon egy filmet, amit korábban látott, játsszon egy játszma sakkot az Interneten és egy pillanatnyi csatára összpontosítson, anélkül, hogy valamelyik feladat elvonná figyelmét a másiktól. Nem ismert, hogy Sage hány feladatot tud egyszerre ellátni.

Miután elemezte egy másik emberfeletti mutáns DNS-ét, Sage szelektív módon képes növelni vagy fejleszteni létező genetikai jellegzetességeiket, mint ahogy képes a látens mutáns ismeretlen genetikai lehetőségeit katalizálni. Ha egyszer elkezdődött, a folyamat visszafordíthatatlan és előre kiszámíthatatlan mellékhatásokat okozhat.

Sage szintén képes érzékelni mutáns gének jelenlétét másokban, kis távolságokon belül és visszatud küldeni mentális támadásokat a feladónak-legyen az pszionikus vagy kibernetikus eredetű.

Sage egykor rendelkezett alacsony szintű telepatikus képességekkel, ami lehetővé tette számára, hogy olvasson az elmében, egy bizonyos távolságon belül kommunikáljon másokkal, kivetítse asztrális formáját, mások elméjét manipulálja és valódinak tűnő mentális illúziókat hozzon létre.

Különleges szakértelmek: Sage képzett a harcművészetekben és félelmetes pusztakezes harcos, azon képességének köszönhetően, hogy előre meghatározza az ellenfél mozdulatát és teljes, tudatos irányítással rendelkezik saját teste felett. Sage autodidakta a fegyverek széles skálájában, jelentős ügyességgel és pontossággal használva őket.
 
Felszerelés:
Egyéb kellékek: Sage egy pár, ruha módon tervezett kiberernyőt visel, ami végtelenül széles hullámsávú számítógépes hálózati összeköttetésként működik. Az ernyők gondoskodnak az audio-video letöltésről egy beépített számítógépes rendszeren keresztül, felszerelve hagyományos, miniatürizált mikrofonokkal és kamerákkal és viselője köré létre tudnak hozni egy 3D-s képet, ami megnöveli a lehetőségét, hogy mások lássák, kivel kommunikál a viselője vagy letapogatásukról kapjanak információt. Az ernyők bemenetet biztosítanak egy virtuális valóságbeli ikonos billentyűzetnek és van egy alternatív, vizuális bemeneti rendszere, ha a viselője keze más miatt lenne foglalt. Az ernyők bármely külső információs hálózattal össze tudnak kapcsolódni, legyen az földi vagy földönkívüli eredetű. Az ernyők szintén rendelkeznek különböző szenzorokkal, hogy érzékeljenek telepatikus rezonanciamintákat, nyomon kövessenek energia jellemzőket és elemezzenek elektronikus áramlásokat mások között. Sage szintén visel egy pár kézifegyvert, ami nem halálos lövedéket lő ki.