Rozsomák / Wolverine
 

Valódi név: James Howlett.
Egyéb ismert álnevei: Logan, korábban "Weapon Ten", "Death", 9601-es mutáns, Jim Logan, "Patch", "Canucklehead", Emilio Garra, "Weapon Chi", X Fegyver, "Experiment X", "Agent Ten", Canada.
Személyazonossága: Titkos.
Foglalkozása: Kalandor, korábban csapos, kidobó ember, kém, kormány alkalmazott, zsoldos, katona, tengerész, bányász és számtalan egyéb.
Születési helye: Alberta, Kanada.
Állampolgársága: Kanada, büntetlen előélettel.
Családi állapota: Elvált (Vipera).
Ismert rokonai: Idősebb John Howlett (nagyapa, halott), fiatalabb John Howlett (apa, halott), Elizabeth Howlett (anya, halott), Daniel Howlett (testvér, halott), Vipera (ex-feleség), Amiko (fogadott lány), Erista (fiú), X-23 (klón).
Csoporthoz tartozása: X-Men, korábban Apokalipszis Lovasai, Fantasztikus Négyes, "Secret Defenders", Yashida Klán, "Department H", "First Flight", "Department K", X Fegyver, Kanadai Hadsereg.
Végzettsége: Nem ismert.

Története:
 James Howlett előjogokkal született, a 19. század végi Kanadában, Alberta-ban, a gazdag földbirtokos John Howlett és felesége, Elizabeth második fiaként. Bátyja, Daniel korai halála után a beteges James közeli barátságot kötött Rose-zal, a Howlett birtokon élő nevelőnővel és a csak „Dog”-ként ismert fiatal fiúval, aki Thomas Logan, a Howlett birtok kegyetlen gondnokának volt a fia.

„Dog” növekvő megszállottsága Rose iránt arra késztette őt, hogy egy nap megtámadja, arra kényszerítve James apját, hogy rálőjön Thomas-ra és kilakoltassa őt és „Dog”-ot a birtokon lévő otthonukból. John nem tudta, hogy Thomas-nak viszonya volt Elizabeth-tel és megpróbálta rávenni őt, hogy menjen el velük. Amikor John megzavarta a vitájukat, Thomas rálőtt és megölte. Az apja halálának látványa által okozott sokk hatására James rejtett mutáns képességei megnyilvánultak, amikor csont karmok ugrottak elő mindkét kézfejéből. Megtámadta és megölte Thomast és megvágta „Dog” arcát. Az erőszak miatt teljesen kiakadt Elizabeth öngyilkosságot követett el.

James idegösszeomlást kapott, de mutáns öngyógyító ereje „helyrehozta” az elméjét, a birtokon történt traumatikus események minden emlékét blokkolva. Mivel James-t már gyilkosság miatt körözték, Rose eltűntette őt Brit Kolumbia egyik bányász kolóniáján és elnevezte Logan-nek, hogy megvédje a valódi személyazonosságát. A törékeny „Logan” izmos fiatalemberré nőtt a bányában, aki, makacsságának és annak köszönhetően, hogy sosem hátrált a kihívások elől, megszerezte a Rozsomák gúnynevet. Logan boldog időszaka a bányában akkor ért véget, amikor „Dog” követve őt, végül megtalálta. Apja halálának az éjszakájára emlékezve, Logan vadul megküzdött „Dog”-gal. A küzdelem során Logan karmaival véletlenül leszúrta Rose-t. Első igaz szerelmének halála miatt érzett fájdalmától összetörten, Logan bemenekült az erdőbe és hosszú ideig nem látták újra.

Végül is Logan egy, a Sziklás Hegység kanadai részén fekvő, határ menti kolónián kezdett el lakni. A közösség lakói között volt az az ember, aki később a legnagyobb ellenségévé vált - Victor Creed, ismertebb nevén Kardfogú. Logan és egy „Silver Fox” nevű fiatal, bennszülött amerikai lány egymásba szerettek, de a boldogságuk rövid életű volt, miután Kardfogú brutálisan megtámadta a lányt Logan születésnapján. Logan kísérletet tett rá, hogy megbosszulja szeretője látszólagos halálát, de az idősebb és sokkal tapasztaltabb mutáns könnyedén legyőzte. Logan elhagyta a kolóniát, mert nem volt képes elviselni veresége és vesztesége fájdalmát.

Valamivel később Logan belépett a Kanadai Hadseregbe és harcolt az I. Világháborúban, a „Devil’s Brigade” tagjaként. Végül otthagyta a hadsereget és Kínába utazott, ahol először találkozott Ogunnal, a japán szamurájjal és varázslóval, aki elkezdte tanítani a fiatal mutánst a harcművészetekre. Logan évekig maradt Ogun tanítványa, és végül egy Madripoor-i kaland kedvéért hagyta ott. A II. Világháború kezdetén Logan együtt dolgozott Amerika Kapitánnyal, az amerikai szuperkatonával, a náci ügynök, Strucker báró és a „The Hand” nindzsa klán ellen. Logan nem sokkal később visszatért Kanadába és újra belépett a hadseregbe. Tizedesi rangot ért el, beosztották az I. Kanadai Ejtőernyős zászlóaljba és részt vett a Normandiai Csatában.

A háború után Logan-t besorozták az X Fegyver-be, egy nemzetközi hírszerző szolgálathoz, amit a Központi Amerikai Hírszerzési Hivatal felügyelt. Logan meglepődve tapasztalta, hogy csapattársai közé tartozik mind nemezise, Kardfogú, mind pedig egykori szerelme, „Silver Fox”. A program számos módszert használt, beleértve hamis emlék beültetéseket, hogy biztosak lehessenek tagjaik hűségében, korábbi hovatartozásuk ellenére is. Ennek eredményeképpen Logan számos akcióban dolgozott együtt párban Kardfogúval.

Logan végül otthagyta a „Team X”-et és egy ideig kémként dolgozott a Kanadai Kormány „DepartmentK”-ként ismert titkos részlegének. Valamivel később Logant elkapták és visszavitték az X Fegyverhez, azzal a céllal, hogy egy kísérletben használják, aminek során Adamantiumot, a majdnem elpusztíthatatlan fémet ültetnek be a csontjaiba. Kényszeríttették, hogy részt vegyen az eljáráson, aztán agymosásnak vetették alá, hogy elkészítsék a tökéletes bérgyilkost. Azonban Logan fellázadt az X Fegyver programozása ellen és „átment” dühös fúriába, majdnem mindenkit megölve a bázison, mielőtt bemenekült a közeli erdőbe. James Hudson és a felesége, Heather végül megtalálták az elvadult állapotú Logant és visszavezették őt az emberi természethez. Aztán Logan segített James-nek megalapítani a „The Flight”-ot, emberfeletti erővel rendelkező kalandorok első csapatát, ami a Kanadai Kormány „Department H” részlegének az irányítása alatt működött.

A „Department” részére végzett első nyilvános küldetése során Logant elküldték, hogy kapja el a Hulk-ként ismert, gamma sugárzás által fertőzött lényt és összecsapott mind a zöld oriással, mind a „Wendigo”-ként ismert misztikus szörnyeteggel. Logant végül megkörnyékezte a telepata mutáns, Charles Xavier professzor, az X-Menként ismert mutáns hősök csapatának alapítója. Xavier mutánsokat toborzott, hogy segítsenek Kraoka, az érző sziget elleni mentőakcióban. Logan kilépett a „Department H”-tól és csatlakozott Xavierhez az X-Men megmentésére. Később csak azért csatlakozott a csapathoz, mert vonzódott egyik tagjához, Jean Grey-hez.

Az egyik X-Menes küldetés során, Japánban, Logan megismerte Mariko Yashida asszonyt, Naptűz, az egyik korábbi X-Man unokatestvérét.
 
Fizikai leírás:
Magasság: 160 cm.
Súly: 88 kg (Adamantium nélkül), 136 kg (Adamantiummal).
Szemszín: Fekete.
Hajszín: Fekete.
Különleges ismertetőjelek: Agyarszerű szemfogak, bozontos, egyedi frizura.
 
Erők és képességek:
Erőszint: Rozsomák olyan erős, mint egy vele látszólag egykorú, azonos magasságú és testfelépítésű férfi, aki rendszeresen kemény testedzést végez.

Emberfeletti erők: Rozsomák mutáns, a képességgel, hogy sejtrendszerének sérült vagy elpusztított részeit az egyszerű embereknél sokkal gyorsabban regenerálja. A sebesség, amellyel ez a gyógyító erő működik, direkt arányban van az elszenvedett sérülés hevességével. Például Rozsomák képes teljesen felgyógyulni egy közönséges pisztolylövésből, ami nem ért létfontosságú szerveket, egy óra alatt. A sokkal súlyosabb sérülések teljes kiheverése hónapokba telhet.

Rozsomák öngyógyító ereje szintén lehetővé tesz számára tényleges immunitást a mérgek és a legtöbb drog ellen és megnöveli az ellenállását a betegségekkel szemben. Például majdnem lehetetlen számára, hogy alkohol hatására berúgjon. Szintén rendelkezik limitált ellenállással a szervezet működése során keletkezett, fáradságot okozó anyagokkal szemben és így nagyobb az állóképessége, mint az átlagos embereknek. Szintén öngyógyító erejének köszönhetően Rozsomák élettartama megnőtt.

Rozsomák érzékszervei is emberfelettien élesek, lehetővé téve számára, hogy nagyobb távolságokra lásson el, mint a normális emberek. Ehhez hasonlóan a szaglása is annyira éles, hogy fel tud ismerni embereket vagy tárgyakat az illatuk alapján, akkor is, ha nem látja őket. Rozsomák képes felerősödött érzékeit arra használni, hogy bárkit hatásosan kövessen.

Rozsomák továbbá rendelkezik hat behúzható, egy láb hosszú karommal, mindkét kezén hárommal, amelyek az alkar bőre és izmai alatt helyezkednek el. Rozsomák képes akaratlagosan kiengedni ezeket az enyhén görbe karmokat az újperceken lévő bőr alól mindkét kezén. Az újpercek között lévő bőr felhasad és vérzik, de öngyógyító ereje gyorsan helyre hozza.

Rozsomák képes akármennyi karmot kiengedni egyszerre, azonban egyenesen kell tartania a csuklóját abban a pillanatban, amikor a karmai az alkarjából a kezébe csúsznak. Amikor kiengedi őket, a karmok a kézfejében „tartózkodnak”, így ismét tudja mozgatni a csuklóját. A karmok természetes módon élesek és keményebbek, mint a normális emberi csontszerkezet.

Különleges szakértelmek: Széles körű képzésének köszönhetően, mint katona, C.I.A. alkalmazott, szamuráj, az X Fegyver program és az X-Men tagja, Rozsomák több harcművészet, jármű és fegyverek használatának szakértője. Szintén tanult szakértője a robbanóanyagoknak, kémkedésnek és az orgyilkosságnak. Számos nyelven beszél folyékonyan, beleértve a japánt, az oroszt, a kínait, a Cheyenne-t, a Lakotát és a spanyolt. Valamilyen szinten beszél franciául, thai és vietnámi nyelven.

Különleges korlátok: Öngyógyító ereje ellenére Rozsomák nem halhatatlan. Ha egy sérülés elég kiterjedt, különösen, ha létfontosságú szervek elvesztésével, nagy vérveszteséggel, oxigén hiánnyal és/vagy a fizikai forma elvesztésével jár, Rozsomák meghalhat.
 
Felszerelés:
Személyes fegyverzet: A majdnem elpusztíthatatlan fém, az Adamantium mesterségesen lett be ültetve Rozsomák teljes csontvázába. Ennek eredményeképpen a csontjai gyakorlatilag eltörhetetlenek és a karmai képesek átvágni majdnem minden anyagot, annak vastagságától és a Rozsomák által kifejtett erőtől függően. Öngyógyító erejének köszönhetően az Adamantium jelenléte a testében nem akadályozza csontjai normális működését, a vérsejtek előállítását.